Indiai sugallat: curry, lassi, naan2016.07.22. 17:15, Fox
Alapelvem sokáig az volt, hogy ÉN nem szeretem az indiai ételeket. Kifőzdében ettem illetve egyszer szállodába, és számomra mindegyiknek volt egy rossz mellékíze amit valami vegyszerhez tudnék hasonlítani. Hosszú éveekt éltem le így, míg rá kellett jönnöm, hogy a hiba nem az indiai ételekben van, hanem a korianderrel. Se az illatával, se az ízével nem tudtam kibékülni.
Mostanában még is kívánom a curry ízét, szóval a mai napon a tettek mezejére léptem és megalkottam életem első fogását: zöldséges csicseriborsó curry, sáfrányos rizzsel, mentás-gyümölcsös lassi és házi naan kenyér. Elképzelésem sincs, hogy mennyire autentikus - gyanítom nem éppen -, azonban isteni. Olyanoknak jó, akik szintén nem rajonganak az indiai konyháért, de azért szeretnének megismerkedni vele.

Zöldséges csicseriborsó curry sáfrányos rizzsel
Hozzávalók
-
1 fej vöröshagyma
-
400g csicseriborsó (ha száraz, akkor előző este beáztatva, ha konzerv akkor csak öntsd le a levet róla)
-
200g zöldség. Nálam most fagyasztott keverék
-
100g kókusztej
-
Fűszerek ízlés szerint. Mivel midnegyik karakteres, apránként adjuk hozzá, ki-ki amerre el akarja tolni az ízeket: gyömbér, zöld kardamon , szerecsendió, fekete bors, cayenne bors, szegfűbors, fahéj, szegfűszeg, curry és só
-
200g joghurt
Elkészítés
-
Kevés kókuszzsíron lepároljuk a vöröshagymát
-
Rádobjuk a csicseriborsót és a zöldségeket és enyhén lepirítjuk őket, majd rádobjuk a fűszereket. Nálam most 1 evőkanál volt a legtöbb.
-
Feöntjük az egészet kókusztejjel és egy kis vízzel
-
Mikor a zöldségek megpuhultak, a joghurtba teszünk egy kevés lisztet és besűrítjük az egészet
Mentás-gyümölcsös lassi
Hozzávalók
-
200ml víz
-
200ml joghurt
-
200g fagyasztott gyümölcs
-
4-5 levél menta
-
1 banán (opcionális)
-
1/2 vanília rúd
Elkészítés
-
Mindent egybeöntünk és leturmixolunk. A Fagyott gyümölcs miatt krémes-hideg lesz. Banán akkor kell, ha nem elég édes az italunk.
Naan kenyér
Hozzávalók
-
6dl víz
-
3dkg friss élesztő
-
500g + 500g liszt
-
2 ek cukor
-
200g joghurt
-
2 ek sütőpor
-
só
-
olaj
-
nálam most puszban gyömbér és koriander
Elkészítés
-
Langyos vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, majd mikor felfutott, hozzákeverjük a liszt első felét, és félretesszük 20 percet pihenni
-
Pihentetés után hozzákeverjük a többi hozzávalót (vigyázz, hihetetlen ragacsos lesz!!) és egy kiolajozott edénybe tesszük, majd újabb 20 percet pihentetjük.
-
Pihentetés után átgyúrjuk olajos kézzel, újabb pihentetés.
-
Utolsó pihentetés után 16-20 kis golyót vagy 8-10 nagyobb kolyót készítunk. Egy munkalapot vastagon leolajozunk és a kis golyókat kör vagy csepp alakban kihuzogatjuk.
-
Felforrósítunk egy tepsit és kevés kókusz olajat teszünk bele. Egyenként kisütjük a lepénykéket. A kész kenyereket ne tedd egymásra, mert könnyen visszapuhul az egész.
Akkor fordítsuk meg a kenyérkéket a tepsiben, amikor hólyagok keletkeznek a lepényen. A másik oldalának fél-egy perc is elég.
Az egész menü mellé sima rizst főztem ki, a vizébe tettem egy kis szegfűborst, sáfrányt és gyömbért.
|