Green Fox

Rókuci vagy Fox néven vagyok megtalálható mindenhol. Cukrásznak tanultam, így természetes, hogy a fő irányvonal az édességek, desszertek. Green Fox az én ételnaplóm. Szeretném az embereknek megmutatni, hogy növényi étrenden sem kell lemondani semmiről.

 
Facebook

 

 

 

 
Instagram
 
Legújabb hírek

Lenmag zselé és ami lett belőle

2016.04.10. 11:28, Rókuci

A csoportban páran említették azt, ami a tudatalattimban motoszkált egy ideje. Az aquafaba konzervnek a leve. Minden konzerv levét leöntjük, hiszen nem túl egészséges. Gondoljunk csak a sok adalékanyagra és tartósítószerre. Marad akkor az, hogy főzzük a csicseriborsót. Ez esetben figyelni kell, hogy a visszamaradt lé megfelelő állagú legyen, illetve, hogy kihűljön felhasználás előtt. Ráadásul ez állandó "felesleges" csicseriborsót generálna a konyhámba.

Elkezdtem kutakodni, és számba venni az összes olyan anyagot, ami jól jöhet és zselésít. Háromra szűkítettem első körben őket: Chia mag, útifűmaghéj és lenmag. Mindegyik külön-külön csodásan működik, ha a normál felhasználást nézzük. Mindegyiket hatszoros vízbe tettem fel főzni.

A chia mag elfőtte a levét, de nem ő lett belőle csoda, hiszen az ereje az éjszakai pihenésben rejlik. Kapott egy kis vizet maga alá és ment is pihenni. A lenti receptben - hogy ne vesszen kárba - a habhoz kevertem.

Az útifűmaghéj felhasználásához nagy reményeket tápláltam. Ahogy a vízbe került elkezdte szorgos munkáját, és még a víz fel sem forrt, ő már az egészet be is húzta. A végeredmény engem is meglepett! Cukrászdákban a gyümölcskosarak tetejének lekenésére használunk egy zselés anyagot, aminek a fő alapanyaga a zselatin. Ezt itthon agar-agarral próbáltam reprodukálni, de nem hozta a várt eredményt. De most az útifűmaghéj! Tökéletes lett! Kellemes csalódás, de hab nem lesz belőle.

Utolsónak, de nem utolsó sorban a lenmagra néztem. Megkeverve érdekesnek találtam, hogy a kanálról mintha nyálkásan lógna vissza. Kapott még esélyt és időt.  20 perc nagy lángon, majd még 15perc rotyogtatva.Ezek után beleöntöttem a szűrőbe. A lecsöpögött (az állagot tekintve inkább lemászott), betettem a hűtőbe 2 órára.
Az eredmény egy hihetetlenül nyúlós, nyálkás anyag lett, ami ugyan úgy mozgott az edényben mint a tojásfehérje. A színe barnás volt, ez nem tetszett. Semmi íze nem volt.

Egy adag bekerült a keverőtálba és elkezdtem a legnagyobb fokozaton verni. A massza pedig olyan szépen felmászott a habverők nyelére, mintha csak pókot látott volna. Kuka...

Következő adagot lassan kezdtem verni, és amint kifehéredett, nagy fokozatra kapcsoltam. Az eredmény hasonlóan zárult az elsőhöz. A habverők fején pörgött amit elkapott, de nem verte fel az egészet. Kuka....

Három a magyar igazság alapján egy újabb adag került bele. Lassú fokozaton. Közben elkezdtem a kamra szekrényt kipakolni és rendszerezni. Mire befejeztem - ez bő 30 perc - gondoltam ránézek a halott ügyemre. A tálban pedig egy gyönyörű, puha hab mosolygott rám. Aquafaba habjához képest sokkal könnyebb, puhább. Megvan a megoldás!
Kapott a tegnapi konjac liszt és burgonya keményítő keverékből, porcukorral kínáltam, és egy kevés citromlével itattam. Lassan keményebbé vált. A formáját csodásan tartotta.

Ilyen kényeztetés után pedig már csak a forró fürdő hiányzott. Egy lábosba feltettem vizet forrni, és amint gyöngyözni kezdett visszavettem közepes lángra. Kanalat merítettem a habomba és bemutattam a víznek, miközben a gyomrom 3 centisre zsugorodott.

A hab tökéletesen úszott a víz tetején. Sőt! Amíg az aquafaba habja lassan elterült a forró víz tetején (de egy vastagságot megtartott), addig a mai egyben maradt.
Az idő ugyan annyi volt. Összesen 40 mp. Tiszta tálcára került, és amíg az újabb és újabb kanál hab fürdött, addig az elsőt felvágtam. Belül egy puha, igazi habgaluska állag köszönt vissza neem, és ízre is kiváló volt.

Még egy plusz pont a lenmag zselének: amíg az aquafaba cukor nélkül összeesik idővel, addig ő tartja a formáját. Egészséges életmódba emiatt könnyebben beilleszthető.
Aggódásra ad azonban okot, hogy a lenmag nagy mennyiségben székrekedést okoz, így óvatosan az evéssel.

Következtetés

Ha nagyobb mennyiségben, felnőtt társaságnak lesz, akkor a lenmag zselét fogom használni. Ő lesz a nyerő madártejeknél is. Gyerekeknél, illetve poharas desszerteknél pedig egyelőre maradok az aquafaba habjánál.

Lenmagzselé

Hozzávalók

  • 1 rész lenmag
  • 6 rész víz

Elkészítés

  • Feltesszük a lenmagot a vízzel és nagy lángon forraljuk, miközben néha megkeverjük. Amikor elkezdjük látni, hogy zselésedik a keverékünk mérsékeljük a lángot és a keveréket kétharmadára redukáljuk.
  • Fogunk egy szűrőt és beleöntjük az egészet, miközben felfogjuk az elkészült zselét. Hűtőben tároljuk.

Gyümölcsös hab

Mivel volt egy adag felvert, natúr habom, gondoltam összeütök valami finomságot. Ehhez nincs recept, mindenki ízlésére szabhatja.

Nálam az alap, a megmaradt chia mag volt, illetve a felfogott lenmagból kevertem hozzá egy keveset. Az édesítésről két összenyomott banán gondoskodott. Került bele egy fél citrom leve és reszelt héja. Megtörtem egy fél marék epret és ribizlit. Hozzákevertem a habhoz, majd a habot a magos keverékhez.
A tetejére az előzőleg megmaradt fűszeres eper szósz került egy kevés karamellizált menta sziruppal és áfonyával.

Mivel ebben semmilyen cukor nincs (a habot nélküle vertem fel!), ezért úgy hiszem, hogy elég finom és egészséges reggeli lehetne. Egy fél adagot betettem a hűtőbe, kíváncsi vagyok estére tartja-e magát.

2 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2019.04.09. 17:21
Marietta

Szia

Nekem nem sikerül habot készíteni. Már háromszor probáltam. Egy nyúlos valami lesz belöle. A leírtak alapján készítettem el. Mi lehet az oka.

Köszi

Marietta

Idézet
2018.03.19. 08:05
völgyes valéria

" a keveréket kétharmadára redukáljuk." (lenmagzselé főzésénél írod) - hadd kérdezzem meg, hogy érted ezt? Forralás közben egyszer csak kiveszel egy harmadot az egészből? :)

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
Archívum
Friss bejegyzések
2017.05.21. 11:54
2017.05.12. 21:38
2017.03.31. 18:48
2017.03.28. 11:08
2017.03.25. 22:16
Friss hozzászólások
 

 

 

 

 

 

 


Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!