2016.04.10. 11:28, Rókuci

A csoportban páran említették azt, ami a tudatalattimban motoszkált egy ideje. Az aquafaba konzervnek a leve. Minden konzerv levét leöntjük, hiszen nem túl egészséges. Gondoljunk csak a sok adalékanyagra és tartósítószerre. Marad akkor az, hogy főzzük a csicseriborsót. Ez esetben figyelni kell, hogy a visszamaradt lé megfelelő állagú legyen, illetve, hogy kihűljön felhasználás előtt. Ráadásul ez állandó "felesleges" csicseriborsót generálna a konyhámba.
Elkezdtem kutakodni, és számba venni az összes olyan anyagot, ami jól jöhet és zselésít. Háromra szűkítettem első körben őket: Chia mag, útifűmaghéj és lenmag. Mindegyik külön-külön csodásan működik, ha a normál felhasználást nézzük. Mindegyiket hatszoros vízbe tettem fel főzni.
A chia mag elfőtte a levét, de nem ő lett belőle csoda, hiszen az ereje az éjszakai pihenésben rejlik. Kapott egy kis vizet maga alá és ment is pihenni. A lenti receptben - hogy ne vesszen kárba - a habhoz kevertem.
Az útifűmaghéj felhasználásához nagy reményeket tápláltam. Ahogy a vízbe került elkezdte szorgos munkáját, és még a víz fel sem forrt, ő már az egészet be is húzta. A végeredmény engem is meglepett! Cukrászdákban a gyümölcskosarak tetejének lekenésére használunk egy zselés anyagot, aminek a fő alapanyaga a zselatin. Ezt itthon agar-agarral próbáltam reprodukálni, de nem hozta a várt eredményt. De most az útifűmaghéj! Tökéletes lett! Kellemes csalódás, de hab nem lesz belőle.
Utolsónak, de nem utolsó sorban a lenmagra néztem. Megkeverve érdekesnek találtam, hogy a kanálról mintha nyálkásan lógna vissza. Kapott még esélyt és időt. 20 perc nagy lángon, majd még 15perc rotyogtatva.Ezek után beleöntöttem a szűrőbe. A lecsöpögött (az állagot tekintve inkább lemászott), betettem a hűtőbe 2 órára.
Az eredmény egy hihetetlenül nyúlós, nyálkás anyag lett, ami ugyan úgy mozgott az edényben mint a tojásfehérje. A színe barnás volt, ez nem tetszett. Semmi íze nem volt.
Egy adag bekerült a keverőtálba és elkezdtem a legnagyobb fokozaton verni. A massza pedig olyan szépen felmászott a habverők nyelére, mintha csak pókot látott volna. Kuka...
Következő adagot lassan kezdtem verni, és amint kifehéredett, nagy fokozatra kapcsoltam. Az eredmény hasonlóan zárult az elsőhöz. A habverők fején pörgött amit elkapott, de nem verte fel az egészet. Kuka....
Három a magyar igazság alapján egy újabb adag került bele.
Lassú fokozaton. Közben elkezdtem a kamra szekrényt kipakolni és rendszerezni. Mire befejeztem - ez bő 30 perc - gondoltam ránézek a halott ügyemre. A tálban pedig egy gyönyörű, puha hab mosolygott rám. Aquafaba habjához képest sokkal könnyebb, puhább. Megvan a megoldás!
Kapott a tegnapi konjac liszt és burgonya keményítő keverékből, porcukorral kínáltam, és egy kevés citromlével itattam. Lassan keményebbé vált. A formáját csodásan tartotta.
Ilyen kényeztetés után pedig már csak a forró fürdő hiányzott. Egy lábosba feltettem vizet forrni, és amint gyöngyözni kezdett visszavettem közepes lángra. Kanalat merítettem a habomba és bemutattam a víznek, miközben a gyomrom 3 centisre zsugorodott.

A hab tökéletesen úszott a víz tetején. Sőt! Amíg az aquafaba habja lassan elterült a forró víz tetején (de egy vastagságot megtartott), addig a mai egyben maradt.
Az idő ugyan annyi volt. Összesen 40 mp. Tiszta tálcára került, és amíg az újabb és újabb kanál hab fürdött, addig az elsőt felvágtam. Belül egy puha, igazi habgaluska állag köszönt vissza neem, és ízre is kiváló volt.
Még egy plusz pont a lenmag zselének: amíg az aquafaba cukor nélkül összeesik idővel, addig ő tartja a formáját. Egészséges életmódba emiatt könnyebben beilleszthető.
Aggódásra ad azonban okot, hogy a lenmag nagy mennyiségben székrekedést okoz, így óvatosan az evéssel.
Következtetés
Ha nagyobb mennyiségben, felnőtt társaságnak lesz, akkor a lenmag zselét fogom használni. Ő lesz a nyerő madártejeknél is. Gyerekeknél, illetve poharas desszerteknél pedig egyelőre maradok az aquafaba habjánál.
Lenmagzselé
Hozzávalók
Elkészítés
-
Feltesszük a lenmagot a vízzel és nagy lángon forraljuk, miközben néha megkeverjük. Amikor elkezdjük látni, hogy zselésedik a keverékünk mérsékeljük a lángot és a keveréket kétharmadára redukáljuk.
-
Fogunk egy szűrőt és beleöntjük az egészet, miközben felfogjuk az elkészült zselét. Hűtőben tároljuk.

Gyümölcsös hab
Mivel volt egy adag felvert, natúr habom, gondoltam összeütök valami finomságot. Ehhez nincs recept, mindenki ízlésére szabhatja.
Nálam az alap, a megmaradt chia mag volt, illetve a felfogott lenmagból kevertem hozzá egy keveset. Az édesítésről két összenyomott banán gondoskodott. Került bele egy fél citrom leve és reszelt héja. Megtörtem egy fél marék epret és ribizlit. Hozzákevertem a habhoz, majd a habot a magos keverékhez.
A tetejére az előzőleg megmaradt fűszeres eper szósz került egy kevés karamellizált menta sziruppal és áfonyával.
Mivel ebben semmilyen cukor nincs (a habot nélküle vertem fel!), ezért úgy hiszem, hogy elég finom és egészséges reggeli lehetne. Egy fél adagot betettem a hűtőbe, kíváncsi vagyok estére tartja-e magát.
Szia
Nekem nem sikerül habot készíteni. Már háromszor probáltam. Egy nyúlos valami lesz belöle. A leírtak alapján készítettem el. Mi lehet az oka.
Köszi
Marietta