| 
Habcsók alap recept2016.05.01. 19:26, Rókuci 
	 
	Nem vagyok egy túl édes száj ember - vagy éppen róka?! -, de egy desszert mindig is a szívem legbelső zugában kapott helyet. Ez pedig a pavlova. Imádtam mindig is. Könnyű, kívül roppanós, belül puha, ragacsos (ha túl sok szósszal akarnám enni akkor belül is kemény), ízesítésben pedig nem szabhat határt semmi neki. Ha csak a habcsók alapot nézzük, akkor pedig még az sem, hogy sós ételhez használjuk-e. Sajnos le kellett mondanom egy ideig erről a finomságról, hiába volt már akkor is aquafaba. Egyik recept sem hozta a számomra tökéletes élményt ,arról nem is beszélve, hogy a legtöbb szétfolyt. 
	Tegnap újra próbálkozni akartam, így egy kedves ismerősömtől kértem receptet. Mire megtalálta nekem ,addigra a habcsókjaim a sütőben pihentek. Türelmetlen voltam. Lehetetlen, hogy tojásból bármikor képes voltam A Habcsókot megsütni, akkor miért ne menne vegán "tojásból"? Így hát követtem a fejem. Megszületett A Habcsók, Vegán változata. Isteni. 
	 
	Aquafaba Habcsókaka
 Pavlova
	Hozzávalók
	
		1 doboz csicseriborsó lecsepegtetett leve
		1 csésze cukor
		1 teáskanál ecet
		1 teáskanál keményítő 
	Elkészítés
	
		Sütőt előmelegítem 100˛°C-ra, ha lehet, akkor légkeverést is kapcsolunk neki
		3 tepsit megterítünk sütőpapírral
		A csicseriborsó levét elkezdjük felverni, először lassú fokozaton, és amikor kezd habosodni, akkor kapcsolunk rá.
		Amikor a duplájára nő elkezdjük lassan hozzáadni a cukrot. Mindig nagyjából egy evőkanálnyit, és utána egy percet hagyjuk járni a habverőt.
		Belekeverjük az ecetet és a keményítőt is.
		Addig járatjuk a gépet amíg kemény hab nem lesz, amit a fejünk fölé emelve is tartja az alakját, vagy a habverőn tartja a formáját.
		Habzsákba töltjük, előre kigondolt formákat kinyomunk belőle.
		Sütőbe betoljuk, és ajtót résnyire támasztva egy - másfél órát szárítjuk. Lekapcsoljuk a sütőt és ellenőrizzük. Ha jó, akkor kész, ha nem, akkor hagyjuk még kicsit pihenni. 
	Extra segítség
	
		Cukor: 3/4 csésze cukorral, barna cukorral is működik. Nagyon finom, ha legalább a negyedét lecseréljük vaníliás cukorra, esetleg vanília magot adunk hozzá
		Ecet: Én sima 10%-os ecetet használok, az ízén nem érződik. Ha valaki nagyon nem szeretné, akkor lecserélheti citromléra is, de csak frissen facsart citromból működik
		Keményítő: Lehet kukorica, vagy burgonya. Tápiókát is használhatunk, de akkor felezzük a mennyiséget
		Citromlé helyett tehetünk ugyan ennyi narancslevet, egy fél narancs héjat reszelve bele, és a végén étcsokiba márthatjuk az alját.
		Egy kis kókuszreszeléket keverhetünk bele fakanállal, ha felvertük. Szintén csokiba mártjuk a végén, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
		Sütés: Egy óra sütéssel kívül kemény, belül puha, apró buborékos lesz. Másfél óra sütéssel kívül roppanós és belül is keményebb, nagyobb üreges finomság alakul ki belőle. 
		Pavlovánál  kialakítjuk a formát és másfél órát számolunk rá. Akkor jó ha a teteje még puha, de az alja már megszilárdult. 
	 
	 
	 
	 
	 
	
	            |