| 
Chia pudding orgona zselével2016.04.22. 20:58, Rókuci 
	 
	Az orgona vonat robog tovább, ki tudja hol áll meg. Tegnap este eszembe jutott, hogy régebben gasztro blogok körében volt két játék. a S.A.D. (Süss, alkoss, díszíts) kifejezetten sütis és a V.K.F. (Vigyázz, kész, főzz) főzős-sütős. Szomorúan láttam, hogy S.A.D. lassan elhalt, de előkotortam a másikat. V.K.F. a 78. fordulónál jár. Majdnem az eleje óta követem a pályafutását, és legalább két tucat olyan kiírás volt, aminél azt mondtam, "Ez igen. Erre jelentkezem!". Persze sosem tettem. Kisildinél a mostani forduló még is arra ösztönzött, hogy erre jelentkeznem kell. Hiszen az elmúlt időszakban a konyhám maga a tavasz. Két recepttel (pontosabban egy gyűjteménnyel és egy recepttel) fogok jelentkezni. Május 31 a határidő, messze van még. Ki tudja, addig hány tavaszt idéző finomság lesz, ami t beküldhetnék? 
	A mai egy mostanában felkapott desszert kicsit újított formája. A már jól ismert chia puding kapott egy kevés orgona szörpöt a pihenése mellé, illetve reggel bemutattam az orgona zselének is. Mivel az orgona és az eper igen jó barátok, a piros apróságot sem hagyhattam ki a sorból. Különleges ízű desszert, érdemes megkóstolni! 
	Chia puding Orgona zselével
	Hozzávalók
	
		40g chia mag
		240ml folyadék (nálam most 200ml házi kókusztej és 40ml orgonaszörp volt)
		Ha édesebben szeretnéd a pudingot, akkor édesítő
		10g (egy bögre) orgona virág + 1 ek
		2 bögre cukor
		2 bögre víz
		fél citrom és narancs leve
		5g pektin vagy 2 ek útifűmaghéj 
	Elkészítés
	
		Előző este a chia magot a folyadékokkal összekeverem és bedobom a hűtőbe
		Másnap reggel a vizet és a cukrot felrakom a tűzre. Mikor a felére redukálódott beledobom az orgonavirágokat és lefedem, keverés nélkül!
		Egy-két óra múlva az orgonát átszűröm és hozzákeverem a narancs és citromlevet. Innen két út van: vagy visszatesszük az egészet a tűzre és egy kicsit kimerve belőle (hozzákeverjük ehhez a pektint, és ha feloldódott az egészbe öntöm) besűrítem, ez esetben elveszti a tündér lila színét, de igazi zselés állag lesz. A másik, hogy hozzákeverek útifűmaghéjat és hagyom őket megduzzadni. Ebben a formában látszanak a kis magok, de a színe megmarad. Mind a kettő nagyon finom, érdemes kipróbálni őket.
		Ha minden elkészült rétegezni kezdem, és a végén a félrerakott virágokat rászórom és epret szeletelek rá. 
	Vendégvárónak is kiváló, mivel a zselé és a puding nem keveredik. Ebben az esetben a gyümölcsöt és a virágokat is tálalás előtt tegyük csak rá. 
	
	            |