Falafel cupcake hummusz krémmel2017.03.31. 18:48, Fox

A napokban osztották meg az Ezt ettem ma Vegán csoportban a Bosh legújabb videóját. Abból merítettem az ötletet. Kihagytam a koriandert, mivel a falra mászok tőle, és a hummusz is számomra mogyoróvajjal az igazi.
Hozzávalók
-
2 doboz lecsepegtetett csicseriborsó
-
25 g liszt
-
1 tk só
-
1 tk bors
-
1 tk kömény
-
1 kis chili, kimagozva
-
egy citrom lereszelt héj és lé
-
1 vöröshagyma
-
3 kis gerezd fokhagyma
-
1 evőkanál mogyoróvaj
-
olíva olaj
Elkészítés
-
Előmelegítjük a sütőt 200°C
-
Botmixerbe tesszük a vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, a fűszereket, egy doboz csicseriborsót, a lisztet, chilit, és fél citrom leve és egy kis héj.
-
Homogénre turmixoljuk, majd formákba adagoljuk, és 20-30 perc alatt megsütjük.
-
Menet közben a maradék hozzávalókat (csicseriborsó, mogyoróvaj, maradék citrom, és fokhagyma) összeturmixoljuk.
-
Elkezdjük az olívaolajat hozzá adagolni amíg nem érjük el a megfelelő állagot.
-
Amikor kisültek és kihűltek a falafel falatok, habzsákba tesszük a krémet, és csillagcsővel rányomjuk.



Medvehagymás - burgonyás pogácsa2017.03.25. 22:16, Fox

Itt a tavasz, ha pedig tavasz, akkor medvehagyma szezon. Idén nem jutottam egyhez sem, most azonban az első csomagot egyből, egy isteni finom burgonyás receptben avattam fel, és hogy őszinte leszek...egy percig sem bántam meg. Biztos, hogy amíg vannak a finom zöld levelek, jó párszor elkészül majd.
Hozzávalók
-
25 g élesztő (fél csomag)
-
100 ml tej (semlegeset használj, szója, zab például)
-
0,5 tk cukor
-
400 g liszt
-
250 g főtt, áttört burgonya
-
100 g vegán margarin
-
100 ml kókusz olaj, felolvasztva
-
2 tk só
-
80 ml olaj (kókuszt használtam)
-
100 ml víz
-
1 kk pirospaprika
-
1 csomag medvehagyma
Elkészítés
-
Megfőzzük a krumplit, majd áttörjük, de ne turmixoljuk!
-
A tejet meglangyosítjuk majd belekeverjük a cukrot, élesztőt, és magára hagyjuk egy ideig.
-
Egy nagy tálba összekeverjük a lisztet, élesztős tejet, margarint, olajat, sót és a langyos burgonyát.
-
Alaposan átgyúrjuk, 15-20 percig dagasztjuk, amíg jó ruganyos nem lesz.
-
Magára hagyjuk, hogy a kétszeresére kelljen. Ez úgy 40 percbe kerül
-
Az olajat felolvasztjuk, medvehagymát felaprítjuk. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra
-
Téglalap alakra nyújtjuk a tésztát, lisztezett felületen. Megkenjük az olajjal, és a felaprított hagyma harmadát rászórjuk, rányomkodjuk.
-
Elosztjuk képzeletben három felé a téglalapot. A bal harmadot középre hajtjuk, majd rá a jobbat is. Letakarva hagyjuk így pihenni 15 percig.
-
A pihentetés után, elfordítjuk 90 fokban a tésztát, és megismételjük a lekenést - hajtogatást. Ezúttal a hagyma második harmadát osztjuk el rajta, és újra pihentetjük.
-
Újabb 90 fokban fordítjuk a tésztát, kinyújtjuk, megkenjük az olajjal, és a maradék hagymát rátesszük, rányomkodjuk. Újra meghajtjuk, és hagyjuk magára 15 percig.
-
Egy-két centi vastagságra nyújtjuk a tésztát.
-
Megkenjük a vízben elkevert paprikával a tésztánkat, és bevagdossuk átlósan, aztán kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval, vagy feles pohárral.
-
A tepsit lefedjük 10 percre, majd a sütőbe toljuk. 20-25 perc alatt el is készül.
-
Ebből az adagból 2 tepsi pogácsa lett.



|