Medvehagymás - spenótos rántotta2017.03.28. 11:08, Fox

Szeretek néha meleg reggelikkel indítani. Igazából a rendes rántottát sosem kedveltem. Volt egy mellékíze amiért nem rajongtam. Ez a verzió azonban a kedvencem. Ha a tojás kénes ízét nem szereti valaki, akkor elég a Kala Namak sót simára cserélni, és máris eltűnik.
Hozzávalók
-
150 g medvehagymás tofu (fél csomag)
-
1-2 szál újhagyma felkarikázva
-
fél vöröshagyma felszeletelve
-
2-3 szál petrezselyem felaprítva
-
100 ml víz
-
2 tk keményítő
-
csipet kurkuma
-
csipet bors
-
1 kk Kala Namak (Himalaya fekete só)
-
fél marék spenót
-
löttyintésnyi olaj
-
Fél fej paradicsom
-
egy retek
Elkészítés
-
Fél csomag tofut szűrőbe teszünk, majd rá egy tányért és pár konzervet. Így kipréseljük a levet belőle.
-
Felkarikázom a hagymákat, és felhevítem az olajat majd rájuk dobom a kipréselt és kézzel összemorzsolt tofut.
-
Rádobom a spenótot, összefonnyasztjuk.
-
Rázogatva pirítom, aztán apránként hozzáadom a fűszereket.
-
Mikor a tofu elkezd halvány barna színt felvenni a víz felét alá öntjük. Elkevergetjük, aztán a maradékot is alá öntjük, aztán rátesszük a keményítőt azonnal elkeverve.
-
Zöldséggel, melegen tálaljuk. Pirítóssal fogyasztjuk



Medvehagymás - burgonyás pogácsa2017.03.25. 22:16, Fox

Itt a tavasz, ha pedig tavasz, akkor medvehagyma szezon. Idén nem jutottam egyhez sem, most azonban az első csomagot egyből, egy isteni finom burgonyás receptben avattam fel, és hogy őszinte leszek...egy percig sem bántam meg. Biztos, hogy amíg vannak a finom zöld levelek, jó párszor elkészül majd.
Hozzávalók
-
25 g élesztő (fél csomag)
-
100 ml tej (semlegeset használj, szója, zab például)
-
0,5 tk cukor
-
400 g liszt
-
250 g főtt, áttört burgonya
-
100 g vegán margarin
-
100 ml kókusz olaj, felolvasztva
-
2 tk só
-
80 ml olaj (kókuszt használtam)
-
100 ml víz
-
1 kk pirospaprika
-
1 csomag medvehagyma
Elkészítés
-
Megfőzzük a krumplit, majd áttörjük, de ne turmixoljuk!
-
A tejet meglangyosítjuk majd belekeverjük a cukrot, élesztőt, és magára hagyjuk egy ideig.
-
Egy nagy tálba összekeverjük a lisztet, élesztős tejet, margarint, olajat, sót és a langyos burgonyát.
-
Alaposan átgyúrjuk, 15-20 percig dagasztjuk, amíg jó ruganyos nem lesz.
-
Magára hagyjuk, hogy a kétszeresére kelljen. Ez úgy 40 percbe kerül
-
Az olajat felolvasztjuk, medvehagymát felaprítjuk. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra
-
Téglalap alakra nyújtjuk a tésztát, lisztezett felületen. Megkenjük az olajjal, és a felaprított hagyma harmadát rászórjuk, rányomkodjuk.
-
Elosztjuk képzeletben három felé a téglalapot. A bal harmadot középre hajtjuk, majd rá a jobbat is. Letakarva hagyjuk így pihenni 15 percig.
-
A pihentetés után, elfordítjuk 90 fokban a tésztát, és megismételjük a lekenést - hajtogatást. Ezúttal a hagyma második harmadát osztjuk el rajta, és újra pihentetjük.
-
Újabb 90 fokban fordítjuk a tésztát, kinyújtjuk, megkenjük az olajjal, és a maradék hagymát rátesszük, rányomkodjuk. Újra meghajtjuk, és hagyjuk magára 15 percig.
-
Egy-két centi vastagságra nyújtjuk a tésztát.
-
Megkenjük a vízben elkevert paprikával a tésztánkat, és bevagdossuk átlósan, aztán kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval, vagy feles pohárral.
-
A tepsit lefedjük 10 percre, majd a sütőbe toljuk. 20-25 perc alatt el is készül.
-
Ebből az adagból 2 tepsi pogácsa lett.



|