Medvehagymás - spenótos rántotta2017.03.28. 11:08, Fox

Szeretek néha meleg reggelikkel indítani. Igazából a rendes rántottát sosem kedveltem. Volt egy mellékíze amiért nem rajongtam. Ez a verzió azonban a kedvencem. Ha a tojás kénes ízét nem szereti valaki, akkor elég a Kala Namak sót simára cserélni, és máris eltűnik.
Hozzávalók
-
150 g medvehagymás tofu (fél csomag)
-
1-2 szál újhagyma felkarikázva
-
fél vöröshagyma felszeletelve
-
2-3 szál petrezselyem felaprítva
-
100 ml víz
-
2 tk keményítő
-
csipet kurkuma
-
csipet bors
-
1 kk Kala Namak (Himalaya fekete só)
-
fél marék spenót
-
löttyintésnyi olaj
-
Fél fej paradicsom
-
egy retek
Elkészítés
-
Fél csomag tofut szűrőbe teszünk, majd rá egy tányért és pár konzervet. Így kipréseljük a levet belőle.
-
Felkarikázom a hagymákat, és felhevítem az olajat majd rájuk dobom a kipréselt és kézzel összemorzsolt tofut.
-
Rádobom a spenótot, összefonnyasztjuk.
-
Rázogatva pirítom, aztán apránként hozzáadom a fűszereket.
-
Mikor a tofu elkezd halvány barna színt felvenni a víz felét alá öntjük. Elkevergetjük, aztán a maradékot is alá öntjük, aztán rátesszük a keményítőt azonnal elkeverve.
-
Zöldséggel, melegen tálaljuk. Pirítóssal fogyasztjuk



Mázas gomba, tofu saláta keverékkel2016.04.16. 16:37, Rókuci

Életem szerelme hazaállított, és feltette minden vegán szerelmes halál hírével, amitől legjobban tarunk: húsra vágyik. Tudja, hogy nem eszek, de neki kell. Most. Mit tehetek? Fakanalat ragadok, azonnal. Az agyam elkezd pörögni, hogy a "hús" mit is takarhat. A hús fehérje, erre van szüksége a szervezetének. A hűtőbe pillantva úgy egy marék gomba árválkodik, egy megbontott csomag tofuval. Mind a kettő igazi fehérje bomba. Miközben szeleteltem őket, az ízvilág is megszületett. Imádja a ragacsos, édes hús ételeket. Én a mustárost. Akkor legyen "mézes" mustáros.
Így született meg ez.
Tofu, gomba és kápia paprika ugyan abban a mázban 15 percig pihen, majd kisütöm. Sali összepakol. Tányérra rakjuk. Életünk szerelmének szervírozzuk. Végén feltesszük a kérdést:
"Kellett a hús?"
"Nem. Ez éppen elegendő volt. "

Mázas, pirított gomba és tofu, saláta keverékkel
Igazi recept a páchoz és a salátaöntethez (ami egyébként ugyan az) van csak. Össze kell keverni minden hozzávalót, és a felnegyedelt gombákat beledobom a tofuval együtt. 15 percig pihenni hagyom ebben őket, néha megrázogatva a pácos dobozt, hogy mindenhol érje őket.
Serpenyőben olajat hevítek és beledobom a pácolt dolgokat. Pár perc alatt karamelizálódik a pác a finomságokon, ekkor megfordítom mindegyiket és újabb pár perc alatt a másik oldalt is megpirítom.
Egy marék magot (nálam tökmag, fenyőmag, napraforgómag keverék volt) száraz serpenyőben egy kicsit megkapatom. A felét a salátába keverem, a másikat a tetejére teszem.
Mindent egy tálba halmozok, majd a végén meglocsolom a saláta öntettel. Azonnal tálalom.
"Mézes" mustáros szósz
2 evőkanál cukros szirupot(ez lehet cukorszirup, agavé, datolya szirup, de talán még turmixolt datolya is, vagy cukor simán) elkeverek ugyan ennyi semleges ízű olajjal. Hozzáadok 3 teáskanál mustárt, 1,5 evőkanál sötét balzsamecetet, sót, borst és 2 evőkanál vizet. Az egészet addig keverem, amíg egynemű nem lesz. A végén belenyomok kettő kicsi, vagy egy nagy fokhagymát. Pár órára a hűtőbe dobom.

|