Gulyásleves csipetkével és pirított paprikával2016.04.25. 18:47, Rókuci
Nem áll túl közel hozzám a magyar konyha. Mindig nehéznek és zsírosnak gondoltam. Sokkal jobban szeretem az olaszos könnyed, friss ételeket.
A családom az ellentétem, ők inkább a magyaros, hagyományos konyhát részesítik előnyben. Akad olyan, hogy én főzök nekik, vagy mert megkérnek, vagy mert azért mert én ajánlom fel.
Ennek a kettőssége, hogy magyar konyhát kezdem felfedezni újra és kipróbálni. Persze növényi alapokon. Előszedtem a régi tankönyveimet és megkerestem az eredeti gulyás levest. Ez pedig az én gulyáslevesem, hagyományos úton.
Hagyományos Gulyásleves csipetkével
és pirított kápia paprikával
Hozzávalók
-
1 nagy vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
egy adag szejtán (ki is hagyhatod belőle, nálam mindig van készen a hűtőben)
-
kókuszzsír. Az eredeti recept zsírt ír, de olajjal is működik
-
3 szál nagyobb sárgarépa
-
2 kis fehérrépa1 kis karalábé
-
3 szem krumpli
-
1 szem paprika
-
2 szem paradicsom (vagy egy fél paradicsom konzerv is. Nem árulom el senkinek :))
-
Fűszerek ízlés szerint. Nálam most pirospaprika, majoranna, oregáno, bors, só, folyékony füst és 3 babérlevél
-
4-6 dl alaplé, vagy sima víz. Ez esetben jobban kell fűszerezned.
-
1 kissebb kápia paprika
-
Petrezselyem és kenyér a tálaláshoz
Elkészítés
-
Szejtánt a szokott módon elkészítjük. A második főzésénél inkább kockákra vágjuk, így könnyebb lesz a munka vele később.
-
Vöröshagymát feldarabolom (ha ügyes vagy a fokhagymát is. Nem, az ujjad nem kell bele, ez vegán gulyás. Ha nem menne reszeld le nyugodtan. Ugyan olyan finom lesz). Mind a két hagymácskát a kókuszzsíron lepirítom-picit párolom.
-
Rádobom a szejtánt, és addig kevergetem amíg újra kifehéredik a búzahús.
-
Ekkor rádobálom a fűszereket, a felaprított paradicsomot és paprikát, majd felöntöm az alaplével.
-
Mehet bele a többi zöldség. répák karikázva, karalábé és a krumpli kockára vágva.
-
Megkóstoljuk, és beállítjuk a fűszereket és felöntöd MOST alaplével vagy vízzel. Több legyen a mennyisége, mint amennyire a kész levest szeretnéd. Többet nem hígítjuk. :)
-
Amíg a levesünk pöfékel elkészítjük a csipetkét. Lisztet, csicseriborsó lisztet egy csipet fekete sóval összekeverünk és annyi vizet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Lisztezett tálba csipkedjük őket. Leszitáljuk a felesleget a kis bogyókról és mehet a levesbe, ha a zöldségek puhák (sárgarépát nézd!)
-
Kápia paprikát felcsíkozzuk, befújjuk folyékony füsttel és forró zsírba tesszük a héjjal lefelé. Amikor már igen csak feketednek (2 perc kb) megfordítjuk max fél percig.
-
Levest kimerjük, rádobáljuk a felkockázott kápiát és petrezselyemmel tároljuk. Kenyér legyen otthon, a férfiak imádják hozzá.
Chia pudding orgona zselével2016.04.22. 20:58, Rókuci
Az orgona vonat robog tovább, ki tudja hol áll meg. Tegnap este eszembe jutott, hogy régebben gasztro blogok körében volt két játék. a S.A.D. (Süss, alkoss, díszíts) kifejezetten sütis és a V.K.F. (Vigyázz, kész, főzz) főzős-sütős. Szomorúan láttam, hogy S.A.D. lassan elhalt, de előkotortam a másikat. V.K.F. a 78. fordulónál jár. Majdnem az eleje óta követem a pályafutását, és legalább két tucat olyan kiírás volt, aminél azt mondtam, "Ez igen. Erre jelentkezem!". Persze sosem tettem. Kisildinél a mostani forduló még is arra ösztönzött, hogy erre jelentkeznem kell. Hiszen az elmúlt időszakban a konyhám maga a tavasz. Két recepttel (pontosabban egy gyűjteménnyel és egy recepttel) fogok jelentkezni. Május 31 a határidő, messze van még. Ki tudja, addig hány tavaszt idéző finomság lesz, ami t beküldhetnék?
A mai egy mostanában felkapott desszert kicsit újított formája. A már jól ismert chia puding kapott egy kevés orgona szörpöt a pihenése mellé, illetve reggel bemutattam az orgona zselének is. Mivel az orgona és az eper igen jó barátok, a piros apróságot sem hagyhattam ki a sorból. Különleges ízű desszert, érdemes megkóstolni!
Chia puding Orgona zselével
Hozzávalók
-
40g chia mag
-
240ml folyadék (nálam most 200ml házi kókusztej és 40ml orgonaszörp volt)
-
Ha édesebben szeretnéd a pudingot, akkor édesítő
-
10g (egy bögre) orgona virág + 1 ek
-
2 bögre cukor
-
2 bögre víz
-
fél citrom és narancs leve
-
5g pektin vagy 2 ek útifűmaghéj
Elkészítés
-
Előző este a chia magot a folyadékokkal összekeverem és bedobom a hűtőbe
-
Másnap reggel a vizet és a cukrot felrakom a tűzre. Mikor a felére redukálódott beledobom az orgonavirágokat és lefedem, keverés nélkül!
-
Egy-két óra múlva az orgonát átszűröm és hozzákeverem a narancs és citromlevet. Innen két út van: vagy visszatesszük az egészet a tűzre és egy kicsit kimerve belőle (hozzákeverjük ehhez a pektint, és ha feloldódott az egészbe öntöm) besűrítem, ez esetben elveszti a tündér lila színét, de igazi zselés állag lesz. A másik, hogy hozzákeverek útifűmaghéjat és hagyom őket megduzzadni. Ebben a formában látszanak a kis magok, de a színe megmarad. Mind a kettő nagyon finom, érdemes kipróbálni őket.
-
Ha minden elkészült rétegezni kezdem, és a végén a félrerakott virágokat rászórom és epret szeletelek rá.
Vendégvárónak is kiváló, mivel a zselé és a puding nem keveredik. Ebben az esetben a gyümölcsöt és a virágokat is tálalás előtt tegyük csak rá.
Happy Earth Day!2016.04.22. 01:00, Rókuci
Boldog Föld Napját mindenkinek!
Úgy gondolom minden embernek kötelessége megállni egy percre - legalább - ezen a napon, és elgondolkodnia a Földről. Mindenki a maga hite, gondolkodása szerint, de beláthatja, hogy hihetetlen pusztítást okozunk.
Az ember gondolkodó lény.
Tehetünk ellene. Gondold végig, MA, hogy mit teszel, amivel ártasz Neki. Mit tehetsz már mától, hogy megóvd és segítsd. Ne csak gondold végig, tedd meg! Egyet megígérhetek. A Föld nem lesz hálátlan.
Orgona szörp, a tündérek itala2016.04.18. 17:20, Rókuci
Tavasz igazi zamata és illata számomra az orgona. Addig, amíg nem látom az első (lila) orgonákat bimbóba borulni, legfeljebb valami elő tavasz van, ami pont addig jó, míg a gyönyörű növénykém virágzani kezd. Nem tudok finomabbat mint a friss orgona bimbó, vagy virág. Az illata a lehető legédesebb amit ismerek.
Még amikor iskolába jártam és az ehető virágokról tanultunk, akkor felmerült a neve. Régen a most felkapott pitypang mézről (tényleg, hozzak receptet?) is mesélt a tanárunk, majd arról, hogy a nagymamája rendszeresen készített orgona szörpöt. Akkor felírtam a receptet, hogy majd egyszer....
Azonban az egyszer résznél elveszett a recept, és a tanárra elváltak az útjaink. A neten a legtöbb tartósítószert használt, vagy a lila színt hírből sem ismerik. Szóval ez sem volt egy járható út.
Még is akkor hogyan lehet itt a tökéletes recept?
A héten belefogtunk egy nagy lakás átalakításba, és a cukrász könyvemet felemelve kiesett egy apró fecni. Rajta A recepttel. Kérdés sem volt, hogy a szorgos lakásfelújítónkat ezzel lepem meg. És magamat.
Orgona szörp
Hozzávalók
Minden ugyan olyan egységben adok meg, ezt kedvetekre változtathatjátok. Grammra, bögrére, csészére
-
1 egység orgona virág, CSAK a virág. Lehet lila (szép színe lesz, főleg a mély színű fajtától), vagy fehér is (az illata és íze lesz erősebb)
-
2 rész cukor (lilánál inkább fehér, fehérnél lehet barna is)
-
2 rész víz
-
fél citrom leve
Elkészítése
Felteszem a cukrot és a vizet forrni. Ahogy elolvadt minden édesítő, lecsökkentem a lángot közepesre, és addig főzöm, amíg közepes buborékokat nem hoz, és elkezd besűrűsödni, nagyjából a 3/4-re (nekem ez 5 perc volt). Beledobom a virágokat. Kicsit megrázom az edényt - nem keverem meg!! - és lefedem. 2-3 óra ázás után szép rózsaszín, 1 nap után lilás nedűt kapunk.
Pihentetés után átszűrjük egy edénybe. Ekkor még zöldes a folyadék. Beletesszük a citromot, és a varázslat megszületik! Felveszi a gyönyörű, tündérek italára jellemző színt.
Mázas gomba, tofu saláta keverékkel2016.04.16. 16:37, Rókuci
Életem szerelme hazaállított, és feltette minden vegán szerelmes halál hírével, amitől legjobban tarunk: húsra vágyik. Tudja, hogy nem eszek, de neki kell. Most. Mit tehetek? Fakanalat ragadok, azonnal. Az agyam elkezd pörögni, hogy a "hús" mit is takarhat. A hús fehérje, erre van szüksége a szervezetének. A hűtőbe pillantva úgy egy marék gomba árválkodik, egy megbontott csomag tofuval. Mind a kettő igazi fehérje bomba. Miközben szeleteltem őket, az ízvilág is megszületett. Imádja a ragacsos, édes hús ételeket. Én a mustárost. Akkor legyen "mézes" mustáros.
Így született meg ez.
Tofu, gomba és kápia paprika ugyan abban a mázban 15 percig pihen, majd kisütöm. Sali összepakol. Tányérra rakjuk. Életünk szerelmének szervírozzuk. Végén feltesszük a kérdést:
"Kellett a hús?"
"Nem. Ez éppen elegendő volt. "
Mázas, pirított gomba és tofu, saláta keverékkel
Igazi recept a páchoz és a salátaöntethez (ami egyébként ugyan az) van csak. Össze kell keverni minden hozzávalót, és a felnegyedelt gombákat beledobom a tofuval együtt. 15 percig pihenni hagyom ebben őket, néha megrázogatva a pácos dobozt, hogy mindenhol érje őket.
Serpenyőben olajat hevítek és beledobom a pácolt dolgokat. Pár perc alatt karamelizálódik a pác a finomságokon, ekkor megfordítom mindegyiket és újabb pár perc alatt a másik oldalt is megpirítom.
Egy marék magot (nálam tökmag, fenyőmag, napraforgómag keverék volt) száraz serpenyőben egy kicsit megkapatom. A felét a salátába keverem, a másikat a tetejére teszem.
Mindent egy tálba halmozok, majd a végén meglocsolom a saláta öntettel. Azonnal tálalom.
"Mézes" mustáros szósz
2 evőkanál cukros szirupot(ez lehet cukorszirup, agavé, datolya szirup, de talán még turmixolt datolya is, vagy cukor simán) elkeverek ugyan ennyi semleges ízű olajjal. Hozzáadok 3 teáskanál mustárt, 1,5 evőkanál sötét balzsamecetet, sót, borst és 2 evőkanál vizet. Az egészet addig keverem, amíg egynemű nem lesz. A végén belenyomok kettő kicsi, vagy egy nagy fokhagymát. Pár órára a hűtőbe dobom.
|