Green Fox

Rókuci vagy Fox néven vagyok megtalálható mindenhol. Cukrásznak tanultam, így természetes, hogy a fő irányvonal az édességek, desszertek. Green Fox az én ételnaplóm. Szeretném az embereknek megmutatni, hogy növényi étrenden sem kell lemondani semmiről.

 
Facebook

 

 

 

 
Instagram
 
Legújabb hírek

Világ legjobb Brownie receptje

2017.03.09. 15:11, Fox

Jön a meleg, és a róka is előbújik a kotorékából. Hónapok óta nem voltam, de ezt a receptet mindenképpen meg akartam mutatni nektek. Igazi díjnyertes brownie. Csokis, puha, ragacsos, szuper gyors. Komolyan, szükség van másra? Nehéz napokon, késő este, szakítás után, BÁRMIRE. 25 perc, sütéssel, mosogatással, elpakolással együtt. Kell más?
Alap receptet Kristóftól vettem, azt dolgoztam át. Szóval örök hálám!

Hozzávalók

  • 150 g liszt
  • 90g cukor
  • Csipet só, szódabikarbóna
  • 2,5 g sütőpor (fél csomag)
  • 60g kakaópor
  • fél-egy tábla étcsoki (70%-os kakaótartalmú kell)
  • 150g belevaló. Nálam most aszalt vörösáfonya, de magokkal (előtte pirítsuk meg) is isteni. Karamellizált dióval meg aztán....
  • Kardamommal, chilivel ízesítettem most. 
  • Egy rúd vanília magjai

 

  • 80ml olaj (kókuszt használtam)
  • 150ml erős kávé (lehetőleg kotyogós)
  • 100-120ml szénsavas víz

Elkészítés

  • Sütőt melegítsd elő 180 fokra
  • Lisztet, cukrot, sót, szódabikarbónát, kakaót, felaprított csokoládét, kakaóport, sütőport, választott belevalót, fűszereket egy tálba teszem és alaposan összekeverem.
  • Olajat, kávét összekeverem (ha aromát használunk vanília mag helyett, akkor ide kell önteni) és egyben a száraz hozzávalókhoz löttyintem, majd elkezdem a szénsavas vizet hozzáadni apránként. Sűrű puding állagot kell kapnunk. Óvatosan dolgozzunk, nehogy megzuhanjon a tészta.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy előre kikent, és KAKAÓPORRAL beszórt edénybe) öntjük, elsimítjuk nagyjából a tetejét, majd magára hagyjuk a sütőbe maximum 20 percre.
  • Ahogy elkészült - ilyenkor kissé puha még a teteje - 10 percig a tepsiben hagyjuk, aztán rácsra téve kihűtjük. Banán turmix, vanília fagyi, fanyar erdei gyümölcsös szósz jól áll neki

Fűszeres szilvás bodzabogyó leves

2016.08.02. 17:36, Fox

Július közepe óta figyelem a bokrokat. Mikor kiköltöztünk már izgatott voltam, hiszen hat alaposan termő, és kettő kissebb bodzánk van. A virágzásról lekéstem, de így bőven lett bogyónk. 

Bodzabogyó különleges termés. Nyersen mérgező (gyerekeknél hányást, felnőtteknél hányingert, hasmenést okoz), hőkezelve azonban nagyon finom, fűszeres, enyhén szilvás íze van. Gyűjteni egyszerű, hiszen úton, útfélen találkozhatunk vele, de csak forgalomtól messze szedjünk, és ollóval, hogy minél kevesebb kárt okozzunk a fában.

Feldolgozásnál ügyeljünk rá, hogy a bodzabogyó hihetetlen erős festékanyaggal rendelkezik. Gumikesztyűben dolgozzunk, ha nem akarunk kék körmöket. Csak az érett, fekete, lédús szemeket használjuk, ezeket könnyedén le lehet görgetni a szárról.

A megmaradt szárakat, zöld szemeket, ha tehetjük, a fa közelében szórjuk el.

Gyűjtésnél nagyon figyeljünk! Csak a fekete bodza (sambucus nigra) fogyaszthatő, a gyalogbodza (sambus ebulus) fokozottan mérgező! Az utóbbi alig derékig nő, bogyói elhelyezkedése más, míg a fekete bodza szinte fának képes megnőni, bogyói úgy helyezkednek el akár a virágok.

Az apró fekete bogyók nem csak finomak, hanem jótékony hatásait is ismerték régebben. 

A bodzát „jótevő fának” is hívják, mert minden egyes része hasznos az ember számára, a népi gyógyászat szerint felér egy patika erejével. A bodzavirág teája meghűlés esetén izzasztó, vízhajtó hatású. Már a múlt században felfedezték köhögéscsillapító hatását, s Erdélyben ma is gyógyszerként használják. A bodzabogyóból készítenek gyógylekvárt, amelyet meghűléskor erősítőként, izzasztóként használnak. A termések enyhe hashajtó és vizelethajtó hatásúak. Reumatikus panaszoknál is alkalmazzák. A népi gyógyászatban kérgéből féregűző teát főztek. A bodzatermés enyhe hashajtó hatású.

Régi időben is ismerték ezt a finomságot, még Móra Ferenc is írt róla

Egy-két mag ha kikel is a fa tövében, de meg nem nevelkedik. Bodza anyó elfogja előlük a napot, és elveszi az ennivalót. Mit tesz most a ravasz bodza, hogy dominiumhoz juttassa magzatjait? Hát bizony fuvarral szállíttatja el őket hetedhét fa ellen.

Fuvarosnak a verebet szerzi meg, ezt a világ szemtelenjét, aki mindig ott lebzsel, ahol embert érez. Szólni ugyan nem tud hozzá a bodza, de az anyai szeretet találékony. Fekete bogyóba bújtatja a magjait, s hogy még szembetűnőbbek legyenek, vérpiros pólyakötő kocsánkákon lógatja őket. Mégpedig sokat együtt, fürtöstől, hogy már messziről szemet szúrhassanak a verébnek. dominium – birtok.

– Itt vagyunk, kövérek vagyunk, édesek vagyunk, ide gyere csak! A veréb szót fogad, és szemelget az istenterítette asztalon:

– Csip-csup – mondogatja afféle elégedettséggel, amilyennel az ember a hústalan napi ebédet dicséri.

Csip-csup szemecskékkel töltözni is jobb, mint éhen kódorogni. Hirtelen egy ajtó csapódik valahol. Vércse vijjog a magasban, vagy macska ugrik le a góré tetejéről. Surr – a veréb fölrebben, és suta szárnyaival bevágódik az erdőbe. Nem éppen messze, mert a nagy utazásnak nem barátja, de olyan sietve, hogy a borravalót csak röptében petyegteti el, és a száját se ér rá megtörölni, egész az akácfáig. Ott azonban az az első dolga, hogy a csőrét, amelyben megtapadt egy-két ragadós bodzamag, hozzádörzsöli az ághoz.

Fűszeres szilvás bodzabogyó leves

Hozzávalók

  • 250g bodzabogyó tisztítva (csak az érett fekete bogyó)
  • fél liter víz
  • 50g cukor
  • 6 db szilva, 2db negyedelve, többi apróra vágva
  • 2 db alma negyedelve
  • fél tk fahéj és szegfűszeg
  • 1tk valódi (!) vanillia
  • 1 ek citromhéj és lé

Elkészítés

  • Bodzabogyót megtisztítás után feltesszük a vízzel. Mikor felforrt levesszük a tüzet közepesre, és hagyjuk egy fél órát rotyogni, amíg a víz szinte bor színű lesz
  • Gézzel kibélelünk egy szitát és ezen átszűrjük a bogyókat, a gézt alaposan kinyomkodjuk
  • Így kapott levet feltesszük, beledobjuk a negyedelt gyümölcsöket és addig főzzük amíg szét nem esnek, majd az egészet turmixoljuk
  • Utolsónak ízesítjük az egészet (fűszerek, cukor, citrom). Ízlés szerint kókusz habbal tálaljuk.

Indiai sugallat: curry, lassi, naan

2016.07.22. 17:15, Fox

Alapelvem sokáig az volt, hogy ÉN nem szeretem az indiai ételeket. Kifőzdében ettem illetve egyszer szállodába, és számomra mindegyiknek volt egy rossz mellékíze amit valami vegyszerhez tudnék hasonlítani. Hosszú éveekt éltem le így, míg rá kellett jönnöm, hogy a hiba nem az indiai ételekben van, hanem a korianderrel. Se az illatával, se az ízével nem tudtam kibékülni.

Mostanában még is kívánom a curry ízét, szóval a mai napon a tettek mezejére léptem és megalkottam életem első fogását: zöldséges csicseriborsó curry, sáfrányos rizzsel, mentás-gyümölcsös lassi és házi naan kenyér. Elképzelésem sincs, hogy mennyire autentikus - gyanítom nem éppen -, azonban isteni. Olyanoknak jó, akik szintén nem rajonganak az indiai konyháért, de azért szeretnének megismerkedni vele.

Zöldséges csicseriborsó curry sáfrányos rizzsel

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 400g csicseriborsó (ha száraz, akkor előző este beáztatva, ha konzerv akkor csak öntsd le a levet róla)
  • 200g zöldség. Nálam most fagyasztott keverék
  • 100g kókusztej
  • Fűszerek ízlés szerint. Mivel midnegyik karakteres, apránként adjuk hozzá, ki-ki amerre el akarja tolni az ízeket: gyömbér, zöld kardamon , szerecsendió, fekete bors, cayenne bors, szegfűbors, fahéj, szegfűszeg, curry és só
  • 200g joghurt

Elkészítés

  • Kevés kókuszzsíron lepároljuk a vöröshagymát
  • Rádobjuk a csicseriborsót és a zöldségeket és enyhén lepirítjuk őket, majd rádobjuk a fűszereket. Nálam most 1 evőkanál volt a legtöbb.
  • Feöntjük az egészet kókusztejjel és egy kis vízzel
  • Mikor a zöldségek megpuhultak, a joghurtba teszünk egy kevés lisztet és besűrítjük az egészet

Mentás-gyümölcsös lassi

Hozzávalók

  • 200ml víz
  • 200ml joghurt
  • 200g fagyasztott gyümölcs
  • 4-5 levél menta
  • 1 banán (opcionális)
  • 1/2 vanília rúd

Elkészítés

  • Mindent egybeöntünk és leturmixolunk. A Fagyott gyümölcs miatt krémes-hideg lesz. Banán akkor kell, ha nem elég édes az italunk.

Naan kenyér

Hozzávalók

  • 6dl víz
  • 3dkg friss élesztő 
  • 500g + 500g liszt
  • 2 ek cukor
  • 200g joghurt
  • 2 ek sütőpor
  • olaj
  • nálam most puszban gyömbér és koriander

Elkészítés

  • Langyos vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, majd mikor felfutott, hozzákeverjük a liszt első felét, és félretesszük 20 percet pihenni
  • Pihentetés után hozzákeverjük a többi hozzávalót (vigyázz, hihetetlen ragacsos lesz!!) és egy kiolajozott edénybe tesszük, majd újabb 20 percet pihentetjük.
  • Pihentetés után átgyúrjuk olajos kézzel, újabb pihentetés.
  • Utolsó pihentetés után 16-20 kis golyót vagy 8-10 nagyobb kolyót készítunk. Egy munkalapot vastagon leolajozunk és a kis golyókat kör vagy csepp alakban kihuzogatjuk.
  • Felforrósítunk egy tepsit és kevés kókusz olajat teszünk bele. Egyenként kisütjük a lepénykéket. A kész kenyereket ne tedd egymásra, mert könnyen visszapuhul az egész.
    Akkor fordítsuk meg a kenyérkéket a tepsiben, amikor hólyagok keletkeznek a lepényen. A másik oldalának fél-egy perc is elég.

Az egész menü mellé sima rizst főztem ki, a vizébe tettem egy kis szegfűborst, sáfrányt és gyömbért.

Habcsók alap recept

2016.05.01. 19:26, Rókuci

Nem vagyok egy túl édes száj ember - vagy éppen róka?! -, de egy desszert mindig is a szívem legbelső zugában kapott helyet. Ez pedig a pavlova. Imádtam mindig is. Könnyű, kívül roppanós, belül puha, ragacsos (ha túl sok szósszal akarnám enni akkor belül is kemény), ízesítésben pedig nem szabhat határt semmi neki. Ha csak a habcsók alapot nézzük, akkor pedig még az sem, hogy sós ételhez használjuk-e. Sajnos le kellett mondanom egy ideig erről a finomságról, hiába volt már akkor is aquafaba. Egyik recept sem hozta a számomra tökéletes élményt ,arról nem is beszélve, hogy a legtöbb szétfolyt.

Tegnap újra próbálkozni akartam, így egy kedves ismerősömtől kértem receptet. Mire megtalálta nekem ,addigra a habcsókjaim a sütőben pihentek. Türelmetlen voltam. Lehetetlen, hogy tojásból bármikor képes voltam A Habcsókot megsütni, akkor miért ne menne vegán "tojásból"? Így hát követtem a fejem. Megszületett A Habcsók, Vegán változata. Isteni.

Aquafaba Habcsók
aka
Pavlova

Hozzávalók

  • 1 doboz csicseriborsó lecsepegtetett leve
  • 1 csésze cukor
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 teáskanál keményítő

Elkészítés

  • Sütőt előmelegítem 100˛°C-ra, ha lehet, akkor légkeverést is kapcsolunk neki
  • 3 tepsit megterítünk sütőpapírral
  • A csicseriborsó levét elkezdjük felverni, először lassú fokozaton, és amikor kezd habosodni, akkor kapcsolunk rá.
  • Amikor a duplájára nő elkezdjük lassan hozzáadni a cukrot. Mindig nagyjából egy evőkanálnyit, és utána egy percet hagyjuk járni a habverőt.
  • Belekeverjük az ecetet és a keményítőt is.
  • Addig járatjuk a gépet amíg kemény hab nem lesz, amit a fejünk fölé emelve is tartja az alakját, vagy a habverőn tartja a formáját.
  • Habzsákba töltjük, előre kigondolt formákat kinyomunk belőle.
  • Sütőbe betoljuk, és ajtót résnyire támasztva egy - másfél órát szárítjuk. Lekapcsoljuk a sütőt és ellenőrizzük. Ha jó, akkor kész, ha nem, akkor hagyjuk még kicsit pihenni.

Extra segítség

  • Cukor: 3/4 csésze cukorral, barna cukorral is működik. Nagyon finom, ha legalább a negyedét lecseréljük vaníliás cukorra, esetleg vanília magot adunk hozzá
  • Ecet: Én sima 10%-os ecetet használok, az ízén nem érződik. Ha valaki nagyon nem szeretné, akkor lecserélheti citromléra is, de csak frissen facsart citromból működik
  • Keményítő: Lehet kukorica, vagy burgonya. Tápiókát is használhatunk, de akkor felezzük a mennyiséget
  • Citromlé helyett tehetünk ugyan ennyi narancslevet, egy fél narancs héjat reszelve bele, és a végén étcsokiba márthatjuk az alját.
  • Egy kis kókuszreszeléket keverhetünk bele fakanállal, ha felvertük. Szintén csokiba mártjuk a végén, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
  • Sütés: Egy óra sütéssel kívül kemény, belül puha, apró buborékos lesz. Másfél óra sütéssel kívül roppanós és belül is keményebb, nagyobb üreges finomság alakul ki belőle. 
  • Pavlovánál  kialakítjuk a formát és másfél órát számolunk rá. Akkor jó ha a teteje még puha, de az alja már megszilárdult.

Gulyásleves csipetkével és pirított paprikával

2016.04.25. 18:47, Rókuci

Nem áll túl közel hozzám a magyar konyha. Mindig nehéznek és zsírosnak gondoltam. Sokkal jobban szeretem az olaszos könnyed, friss ételeket.

A családom az ellentétem, ők inkább a magyaros, hagyományos konyhát részesítik előnyben. Akad olyan, hogy én főzök nekik, vagy mert megkérnek, vagy mert azért mert én ajánlom fel.

Ennek a kettőssége, hogy magyar konyhát kezdem felfedezni újra és kipróbálni. Persze növényi alapokon. Előszedtem a régi tankönyveimet és megkerestem az eredeti gulyás levest. Ez pedig az én gulyáslevesem, hagyományos úton.

Hagyományos Gulyásleves csipetkével
és pirított kápia paprikával

Hozzávalók

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy adag szejtán (ki is hagyhatod belőle, nálam mindig van készen a hűtőben)
  • kókuszzsír. Az eredeti recept zsírt ír, de olajjal is működik
  • 3 szál nagyobb sárgarépa
  • 2 kis fehérrépa1 kis karalábé
  • 3 szem krumpli
  • 1 szem paprika
  • 2 szem paradicsom (vagy egy fél paradicsom konzerv is. Nem árulom el senkinek :))
  • Fűszerek ízlés szerint. Nálam most pirospaprika, majoranna, oregáno, bors, só, folyékony füst és 3 babérlevél
  • 4-6 dl alaplé, vagy sima víz. Ez esetben jobban kell fűszerezned.
  • 1 kissebb kápia paprika
  • Petrezselyem és kenyér a tálaláshoz

Elkészítés

  • Szejtánt a szokott módon elkészítjük. A második főzésénél inkább kockákra vágjuk, így könnyebb lesz a munka vele később.
  • Vöröshagymát feldarabolom (ha ügyes vagy a fokhagymát is. Nem, az ujjad nem kell bele, ez vegán gulyás. Ha nem menne reszeld le nyugodtan. Ugyan olyan finom lesz). Mind a két hagymácskát a kókuszzsíron lepirítom-picit párolom.
  • Rádobom a szejtánt, és addig kevergetem amíg újra kifehéredik a búzahús.
  • Ekkor rádobálom a fűszereket, a felaprított paradicsomot és paprikát, majd felöntöm az alaplével.
  • Mehet bele a többi zöldség. répák karikázva, karalábé és a krumpli kockára vágva.
  • Megkóstoljuk, és beállítjuk a fűszereket és felöntöd MOST alaplével vagy vízzel. Több legyen a mennyisége, mint amennyire a kész levest szeretnéd. Többet nem hígítjuk. :)
  • Amíg a levesünk pöfékel elkészítjük a csipetkét. Lisztet, csicseriborsó lisztet egy csipet fekete sóval összekeverünk és annyi vizet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Lisztezett tálba csipkedjük őket. Leszitáljuk a felesleget a kis bogyókról és mehet a levesbe, ha a zöldségek puhák (sárgarépát nézd!)
  • Kápia paprikát felcsíkozzuk, befújjuk folyékony füsttel és forró zsírba tesszük a héjjal lefelé. Amikor már igen csak feketednek (2 perc kb) megfordítjuk max fél percig.
  • Levest kimerjük, rádobáljuk a felkockázott kápiát és petrezselyemmel tároljuk. Kenyér legyen otthon, a férfiak imádják hozzá.

 
Archívum
Friss bejegyzések
2017.05.21. 11:54
2017.05.12. 21:38
2017.03.31. 18:48
2017.03.28. 11:08
2017.03.25. 22:16
Friss hozzászólások
 

 

 

 

 

 

 


A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.